header

PERSBERICHT

Hans Jouta gaat standbeeld Johan Cruijff maken

Nadat half oktober het streefbedrag door de supporters bijeen was gebracht, is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ een zorgvuldige selectieprocedure gestart. De werkgroep heeft meer dan dertig aanmeldingen moeten verwerken en de opdracht gaat uiteindelijk naar Friesland. De Friese beeldhouwer en kunstenaar Hans Jouta gaat het standbeeld van Johan Cruijff maken, dat bij de gelijknamige Arena in Amsterdam komt te staan.

Jouta, al zijn hele leven Ajacied, maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms dat bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena staat. “Ik ben heel erg trots dat ik het standbeeld mag maken. Ik heb al enig idee hoe het er uit moet komen te zien. Samen met de werkgroep en de familie gaan we kijken naar de juiste pose en dan ga ik beginnen. Dit doen we met elkaar”, aldus een emotionele Jouta.

Herjan Pullen namens de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’: “We zijn ervan overtuigd dat alle kandidaten die we gesproken hebben in staat zijn om een fantastisch beeld te maken. Jouta was in zijn pitch het meest overtuigend, enthousiast en concreet. Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.”

Het was vooraf geen uitgemaakte zaak dat de opdracht opnieuw naar Jouta zou gaan. In tegenstelling tot bij het beeld van Bob Haarms, waar de werkgroep zelf op zoek ging naar een kunstenaar, stroomden de aanmeldingen om het beeld van Cruijff te kunnen maken vanaf eind juli binnen. Uit meer dan 30 aanmeldingen van nationale en internationale kunstenaars is een selectie gemaakt, waarna uiteindelijk vier kunstenaars zijn uitgenodigd om op gesprek te komen. De komende tijd wordt het ontwerp definitief gemaakt, waarna Jouta aan de klus kan beginnen.