OVER JOHAN

Johan Cruijff, wie kent hem niet…

Toch willen we hier een korte levensloop plaatsen van ’s werelds beste voetballer ooit en de meest bijzondere persoonlijkheid die het Nederlandse voetbal heeft voortgebracht.

Johan, of Jopie zoals hij vroeger genoemd werd, wordt op 25 april 1947 in Betondorp (Amsterdam Oost) geboren en groeit op in de Akkerstraat op een steenworp afstand van Stadion De Meer.
Vanaf zijn 6e jaar speelt Johan Cruijff bij Ajax waarbij hij al op straat in Betondorp opvalt door zijn flegmatieke en frêle voorkomen. Hij doorloopt met speels gemak de jeugdopleiding van Ajax en tekent in 1963 zijn eerste profcontract. Een jaar later debuteert hij in het eerste van Ajax en op 19-jarige leeftijd speelt hij zijn eerste wedstrijd in het Nederlands elftal.

Het was toen al duidelijk dat Ajax een bijzonder persoon in huis heeft. Niet alleen voetbaltechnisch steekt Johan Cruijff er bovenuit maar ook met zijn bravoure en revolutionaire spel valt hij zowel binnen als buiten het veld op. In de 10 jaar dat hij bij Ajax speelt, wint Ajax driemaal op rij de Europacup I, 1 keer de Wereldbeker, 2 keer de Europese Supercup, 4 keer de KNVB Beker en wordt Ajax 6 maal kampioen van Nederland. Twee keer wordt Johan Cruijff uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar.

In 1973 maakt hij de overstap naar FC Barcelona. In zijn eerste jaar wordt hij als aanvoerder meteen kampioen van Spanje. Johan Cruijff wordt gezien als een verlosser voor de inwoners van de regio Catalonië. Immers, de Catalanen zuchten onder het bewind van dictator Franco en middels FC Barcelona kunnen zij alsnog hun identiteit tonen. Mede door de spectaculaire overwinning van 0-5 op aartsrivaal Real Madrid is de populariteit van de legendarische nummer 14 vanaf dat moment onaantastbaar. In de zomer van 1978 besluit Johan Cruijff een punt achter zijn carrière te zetten.

Johan Cruijff is een pionier. Ook op zakelijk gebied onderscheidt hij zich van de rest van de voetbalwereld. Hij ontwerpt in aanloop naar het WK van 1974 zijn eigen shirt. Hij wil geen reclamezuil van adidas zijn en komt met een shirt met twee strepen in plaats van drie. De sportmarketing heeft sinds deze actie van Johan Cruijff een enorme vlucht genomen. Inmiddels geniet het merk Cruyff Classics bekendheid over de hele wereld. Dat het zakelijk niet altijd voor de wind gaat, bewijst een zakelijk fiasco met een varkensfokkerij. Johan Cruijff is failliet en moet opnieuw beginnen.

Hij besluit hierop om het voetbal in de VS tot een succes te maken. Zo speelt hij daar een seizoen voor LA Aztecs en een seizoen voor Washington Diplomats. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en Johan Cruijff keert in het najaar van 1980 weer terug bij zijn jeugdliefde Ajax. Eerst als technisch adviseur van trainer Leo Beenhakker en in 1981 als speler. Tijdens zijn rentree tegen FC Haarlem puilt Stadion De Meer uit. Johan Cruijff zet de wedstrijd naar zijn hand en scoort met een weergaloos lobje. In het seizoen 1981/1982 wordt Ajax dan ook glansrijk kampioen en maakt met mooi aanvallend spel in dat seizoen maar liefst 117 doelpunten. Ook het seizoen erna wordt Ajax kampioen en wint het de KNVB beker. Helaas zet Johan Cruijff in mei 1983 een punt achter zijn Ajax carrière.

Na zijn loopbaan als voetballer duikt Johan Cruijff het trainersvak in. Ook als trainer baart hij opzien, namelijk één zonder diploma. De term technisch directeur is hiermee geboren. Vanzelfsprekend begint hij bij Ajax en niet zonder succes: Twee keer wordt de KNVB beker gewonnen en in 1987 wint Ajax de Europacup II. Een logische vervolgstap is de overgang als trainer naar Barcelona in 1988. Tot en met 1996 wordt hij met FC Barcelona 4 keer landskampioen en wint hij met aanvallend en oogstrelend voetbal zowel de Europacup I als de Europacup II.
Hierna blijft Johan Cruijff nog actief in het voetbal als adviseur, ambassadeur en analist.

Johan Cruijff zet zich na zijn loopbaan steeds meer in voor sociale initiatieven en hij besluit tot oprichting van Johan Cruyff Institute en Johan Cruyff Foundation. De Foundation houdt zich bezig met ondersteuning van sportprojecten voor kinderen (al of niet met een beperking) en met de aanleg van trapveldjes (Cruyff Courts) in woonwijken. Inmiddels zijn er al in diverse Europese landen en ook in de VS en Japan Cruyff Courts aangelegd. Johan Cruijff is niet alleen op het voetbalveld een leermeester maar ook daarbuiten. Zijn gedachtegoed wordt door de Johan Cruyff Foundation voor altijd uitgedragen.

“In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.”

Op 24 maart 2016 overlijdt Johan Cruijff in Barcelona.

Deze man verdient een standbeeld © 2019 fotos © Ajax Media - Tenzij andere vermelding.