FAQ

Via de onderstaande vragen en antwoorden willen we meer duidelijkheid geven over ons project om tot een standbeeld voor Johan Cruijff te komen.

Waarom een standbeeld voor Johan Cruijff?
Als fanatieke Ajax supporters willen we graag een blijvend eerbetoon aan de bekendste Ajacied als dank voor zijn prestaties als speler, trainer, adviseur en ambassadeur van Ajax. Dit initiatief wordt toegejuicht door de familie Cruijff.

Wie zijn jullie?
De initiatiefnemers zijn een aantal fanatieke Ajax supporters, verenigd in de Ajax Supporters Delegatie. Vervolgens is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ samengesteld onder aanvoering van Supportersvereniging Ajax en AFCA Supportersclub en met toestemming van de familie Cruijff. Een deel van hen was al eerder betrokken bij de totstandkoming van het beeld van Bobby Haarms.

Wanneer en waar komt dat standbeeld voor Cruijff?
Ons streven was dat het beeld twee jaar na behalen van het benodigde bedrag klaar is en onthuld kan worden. Daar zijn wij ruimschoots in geslaagd. Het standbeeld komt voor de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA te staan. Het standbeeld komt derhalve op een openbare locatie die voor iedereen toegankelijk is.

Hoe gaat dat standbeeld eruit zien?
We gaan natuurlijk niet alles verklappen maar lichten een tipje van de sluier op.
Het standbeeld voor Johan Cruijff wordt van brons en levensgroot, in een voor Johan kenmerkende pose, waar iedereen herinneringen aan de wereldvoetballer uit de Watergraafsmeer kan ophalen.

Wie heeft het standbeeld gemaakt?

Hans Jouta is uit dertig aanmeldingen gekozen om het standbeeld te maken. De Friese beeldhouwer en kunstenaar is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms dat ook bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat.

Hoe zijn jullie aan het benodigde geld gekomen? 
Ons doel is dat het standbeeld voor Johan Cruijff wordt gerealiseerd voor en door supporters. Via de website kon je een donatie geven. Naast deze online inzamelingsactie is er op 7 oktober 2018 een collecte gehouden tijdens Ajax-Az. Beide initiatieven hebben in nog geen drie maanden voor het gewenste eindresultaat van 75.000 euro gezorgd. Dit bedrag is nodig om het beeld te realiseren en de komende jaren te onderhouden en verzekeren.

Hoe blijf ik op de hoogte?
Informatie over de actie en de vorderingen van de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ vind je op deze website en onze social media kanalen: Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Daarnaast zal er ongetwijfeld publiciteit komen in de lokale en landelijke media.

Waar kan ik terecht met vragen, suggesties en opmerkingen?
Via het contactformulier kan je contact met ons opnemen. Wij zullen je e-mail vervolgens zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Deze man verdient een standbeeld © 2019 fotos © Ajax Media - Tenzij andere vermelding.