Persbericht

Onthulling standbeeld Johan Cruijff

Op vrijdagmiddag 21 augustus is om 16.00 uur het standbeeld van Johan Cruijff onthuld door Frank Rijkaard en een afvaardiging van Ajaxsupporters. Het levensgrote bronzen beeld staat bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA. Het beeld, ontworpen door kunstenaar Hans Jouta, is tot stand gekomen door een inzamelingsactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie.

Vanwege de coronacrisis was het helaas niet mogelijk de onthulling van het standbeeld te laten plaatsvinden zoals de werkgroep het oorspronkelijk voor ogen had. Mede in overleg met de familie Cruijff is daarom voor dit moment gekozen, waarbij een zeer beperkte groep mensen is uitgenodigd. Hiermee is, volgens de RIVM richtlijnen tegen het coronavirus, onder andere de 1,5 meter afstand tot elkaar gewaarborgd. Via live beelden op de mediakanalen van AFC Ajax werden miljoenen supporters bereikt die op deze manier toch de onthulling mee hebben kunnen maken.

Het idee van een standbeeld voor Johan Cruijff ontstond destijds bij de Ajax Supporters Delegatie. Vervolgens is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ samengesteld onder aanvoering van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub en met toestemming van de familie Cruijff. In de zomer van 2018 ging de inzamelingsactie van start. Het doel was binnen twee seizoenen een standbeeld van Johan Cruijff te onthullen.

“Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader. Mijn vader zou hier trots op zijn geweest. Als je er langs loopt, zie je Johan Cruijff staan.” – Jordi Cruijff

Achtergrond initiatief

Het lukte Ajaxsupporters binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van € 75.000 op te halen. Naast een online inzamelingsactie op www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl werd op 7 oktober 2018 tijdens Ajax-AZ een collecte gehouden.

In januari 2019 werd bekend gemaakt dat kunstenaar Hans Jouta het standbeeld mocht maken. De Friese beeldhouwer is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat. Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.  

De werkgroep is er trots op dat supporters dit beeld mogelijk hebben gemaakt voor de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. De werkgroep bedankt de vele vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet en alle donateurs die dit mooie resultaat middels duizenden donaties mogelijk hebben gemaakt. Grote dank gaat er ook uit naar de familie Cruijff voor het gestelde vertrouwen in de werkwijze van de werkgroep.

Werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’

Onthulling standbeeld gaat niet door

Het zal een ieder niet verbazen dat de onthulling van het standbeeld van Johan Cruijff, vanwege het coronavirus, geen doorgang kan vinden.

Woensdag 22 april zou de onthulling van het door kunstenaar Hans Jouta vervaardigde levensgrote bronzen beeld plaatsvinden. Maar uiteraard staat gezondheid ook bij ons voorop en vinden wij het niet gepast het standbeeld in deze crisistijd feestelijk te onthullen. Met pijn in ons hart want naar dit bijzondere moment hebben we allemaal reikhalzend uitgekeken.

Helaas rest ons nu niets anders de onthulling te verplaatsen naar een latere datum. We houden jullie vanzelfsprekend op de hoogte.

Werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ 

Onthulling standbeeld Johan Cruijff woensdag 22 april

Op woensdagmiddag 22 april om 15.00 uur vindt de onthulling van het standbeeld van Johan Cruijff plaats. Het levensgrote bronzen beeld komt bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA te staan. Het beeld is tot stand gekomen door een inzamelingsactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie.

De datum is bewust gekozen zodat alle supporters ruimschoots de gelegenheid krijgen het standbeeld van de legendarische nummer 14 te kunnen bewonderen. Donderdag 23 april speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Verder is zaterdag 25 april de geboortedatum van Johan Cruijff en vindt zondag 26 april de jaarlijkse Cruyff Legacy 14K Run plaats in en rondom de Johan Cruijff ArenA. De onthulling duurt naar verwachting 15 minuten. Voor degenen die de onthulling thuis live willen volgen, verzorgt Ajax TV op 22 april een live streaming.

Het idee om een standbeeld voor Johan Cruijff vanuit de supporters te realiseren, ontstond destijds bij de Ajax Supporters Delegatie. Vervolgens is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ samengesteld onder aanvoering van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub en met toestemming van de familie Cruijff. In de zomer van 2018 ging de inzamelingsactie van start. Doel was om binnen twee seizoenen een standbeeld van Johan Cruijff te kunnen onthullen.

Het lukte Ajaxsupporters al binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van € 75.000 op te halen. Naast een online inzamelingsactie op www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl werd op 7 oktober 2018 tijdens Ajax-AZ een collecte gehouden.

In januari 2019 maakte de werkgroep bekend dat kunstenaar Hans Jouta de eer kreeg het standbeeld te mogen maken. De Friese beeldhouwer is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat. Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.  

De werkgroep is er trots op dat supporters dit beeld mogelijk hebben gemaakt voor de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. Dit mooie resultaat is te danken aan de duizenden donaties en de inzet van vele vrijwilligers.

“Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader.” – Jordi Cruijff

Werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’

PERSBERICHT

Hans Jouta gaat standbeeld Johan Cruijff makenNadat half oktober het streefbedrag door de supporters bijeen was gebracht, is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ een zorgvuldige selectieprocedure gestart.

De werkgroep heeft meer dan dertig aanmeldingen moeten verwerken en de opdracht gaat uiteindelijk naar Friesland. De Friese beeldhouwer en kunstenaar Hans Jouta gaat het standbeeld van Johan Cruijff maken, dat bij de gelijknamige Arena in Amsterdam komt te staan.Jouta, al zijn hele leven Ajacied, maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms dat bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena staat.

“Ik ben heel erg trots dat ik het standbeeld mag maken. Ik heb al enig idee hoe het er uit moet komen te zien. Samen met de werkgroep en de familie gaan we kijken naar de juiste pose en dan ga ik beginnen. Dit doen we met elkaar”, aldus een emotionele Jouta.Herjan Pullen namens de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’: “We zijn ervan overtuigd dat alle kandidaten die we gesproken hebben in staat zijn om een fantastisch beeld te maken. Jouta was in zijn pitch het meest overtuigend, enthousiast en concreet.

Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.”Het was vooraf geen uitgemaakte zaak dat de opdracht opnieuw naar Jouta zou gaan. In tegenstelling tot bij het beeld van Bob Haarms, waar de werkgroep zelf op zoek ging naar een kunstenaar, stroomden de aanmeldingen om het beeld van Cruijff te kunnen maken vanaf eind juli binnen.

Uit meer dan 30 aanmeldingen van nationale en internationale kunstenaars is een selectie gemaakt, waarna uiteindelijk vier kunstenaars zijn uitgenodigd om op gesprek te komen. De komende tijd wordt het ontwerp definitief gemaakt, waarna Jouta aan de klus kan beginnen.

Supporters uit alle geledingen zorgen binnen drie maanden voor eerbetoon aan Johan Cruijff.


Amsterdam, 18 oktober 2018 – Binnen drie maanden is het Ajaxsupporters gelukt om 75.000 euro op te halen voor een standbeeld voor Johan Cruijff in Amsterdam.

Naast een online inzamelingsacte via dezemanverdienteenstandbeeld.nl is er op 7 oktober ook een collecte gehouden tijdens Ajax – AZ. Beide initiatieven hebben in nog  geen drie maanden voor het gewenste eindresultaat gezorgd.

Herjan Pullen, woordvoerder namens de werkgroep: “Wij zijn er trots op dat zoveel supporters hebben gedoneerd voor het standbeeld voor Johan Cruijff, de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. Tevens zijn we onder de indruk van het feit dat het geld zo snel binnen is. De doelstelling om het standbeeld binnen twee seizoen te onthullen zal nu zeker gaan lukken.”

De komende weken zullen er gesprekken worden gevoerd met diverse kunstenaars. Het streven is om voor eind 2018 de naam van de kunstenaar te onthullen.

Daarnaast zal het traject om een geschikte locatie te vinden van start gaan met betrokken partijen als de gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff Arena.

Wij willen alle donateurs bedanken voor de giften. Dit mooie resultaat is te danken aan de duizenden donaties.

Deze man verdient een standbeeld © 2019 fotos © Ajax Media - Tenzij andere vermelding.