Archive for maart, 2010

Jari Litmanen is ook Ambassadeur!

We hadden al niet de minste Ajacieden: Johnny Heitinga, Peter Beense en Shota Arveladze. Maar nu mogen we ook met trots Jari Litmanen presenteren als Ambassadeur van de actie. Net zo’n oer-Ajacied en held als Bobby was!

Daarnaast werkte Jari door zijn vele blessures heel veel met Bob samen en dit gaf natuurlijk een speciale band. Voor de begrafenis van Bobby in Juni 2009 was Jari dan ook speciaal van uit Finland overgekomen.

Jari is een man van weinig woorden en dat heeft hij ook helemaal niet nodig, kijk hier maar:

Litmanen wooohoooh

Andere Bobby kunstenaars…

Naast Hans Jouta zijn er ook andere Ajacieden die op zeer creatieve wijze een eerbetoon aan Bobby geven.
Lieten wij eerder de grote doeken die de mannen van VAK410 voor Bob maakten zien en komen er op onze site de nodige gedichten voorbij,
vandaag laten wij de bandieri’s zien die een aantal heren van VAK410 de afgelopen tijd hebben gemaakt.
Uiteraard ontvangen wij jouw creatief eerbetoon (in welke vorm dan ook) aan Bob ook graag, schroom niet en stuur ons die e-mail (info@dezemanverdienteenstandbeeld.nl)!

AjaxLife over Hans Jouta, de kunstenaar

In het blad AjaxLife (editie 17) staat een interview met de kunstenaar Hans Jouta. Jouta is de beeldhouwer die het beeld van Bobby Haarms zal gaan maken. In AjaxLife beschrijft hij zichzelf en vertelt wat de actie en de ‘opdracht’ voor hem betekenen.

Klik hier voor het artikel of kijk onder de rubriek “In de media”.

Bob en ik

Dagelijks krijgen we nog steeds vele e-mails binnen. Zo ook onderstaande mail van George. Hij schrijft over zijn ontmoetingen met en herinneringen aan Bobby. We vinden het erg leuk om mail te krijgen met foto’s, verhalen, gedichten en herinneringen. Wil je ook iets sturen? Mail dan naar info@dezemanverdienteenstandbeeld.nl Dank je!

Bob en ik

Aanmatigend zo’n titel, maar ik heb Bob inderdaad een paar keer mogen ontmoeten. Niet vlug in het voorbijgaan of in het supportershome, nee echt even 1 op 1. Als fotograaf bij DGOT (degoeieouwetijd) heb ik Bob op de foto mogen zetten tijdens een interview. Daar kom je er dan achter hoe begeesterd en beeldend hij kan praten over het verleden. Soms met behulp van een foto waar dan een heerlijk “O ja” op volgde. Altijd met een peuk in zijn handen. Nee, Bob bleef Bob. Of er nu 1 of 10 camera’s op hem gericht waren. Leuk, nee leuk vond hij het niet, maar had hij er genoeg van dan liet hij je dat wel weten.

De eerste keer dat ik dacht dat ik Bob ontmoet had was tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ajax in 2007. Heel gezellig met hem (dacht ik) staan praten. Hij vroeg of ik een goede reparateur van analoge fotocamera’s wist. Natuurlijk, zei ik. Ik stuur het U wel op. Waarop hij me nogal raar aankeek. Maar direct daarop moest ik weer een foto maken van een of ander belangrijk iets en van een verder gesprek kwam het niet. Twee of drie weken later hadden we dus dat interview met Bob, dus ik dacht mooi dan kan ik hem direct dat adres geven. Gelijktijdig met Bob kwam ik aan bij de Toekomst en liep ik op hem af. Hij zei gelijk heel vriendelijk een ‘hallo’. Ik dacht, hé hij herkent me nog, dat maakt het een stuk makkelijker. Dus ik roep ‘hoi Bob’ terug (ik wist inmiddels dat je gewoon Bob tegen hem mocht zeggen). Hier heeft U (dat dan weer wel, hij blijft wel een U) dat adres waarom U vroeg. Staat hij me aan te kijken of hij water ziet branden. Ik zei nog: “daar waar U uw camera kunt laten repareren, daar waar u om vroeg tijdens de nieuwjaarsreceptie…”. Man ik ben helemaal niet op die receptie geweest en heb geen camera die ik wil laten repareren was zijn reactie. Bob draaide zich om en liep weg.

Goede binnenkomer hoor bij een interview. Mijn mede redacteur van DGOT heeft daar een mooi eind aan gebreid, zo van, hij is nog niet zo lang met Ajax bezig en weet het allemaal nog niet zo. De derde keer (eigenlik de tweede dus) dat ik Bob tegen kwam was ongeveer een half jaar later. Ik moest weer voor DGOT op pad. Of ik wat foto’s en ander scan materiaal op wilde halen bij Bobby Haarms. Lijkt je dat nu wel een goed idee, om mij te sturen? Zei ik. Ja joh, dat akkefietje is hij allang vergeten. Dus ik enigszins beschaamt en met knikkende knietjes naar het Delflandplein, alwaar we afgesproken hadden. Bob zat al aan een grote tafel met een redelijk grote tas met foto’s. En zodra hij me zag verschijnt er een glimlach op zijn gezicht en roept: “Ha, die rare snuiter van laatst!” Ik kon wel door de grond zakken, maar nee, Bob zei: “Kom ga zitten en neem wat te drinken.” Het begin van een 2 uur durend relaas over zijn grote (inmiddels ook mijn) liefde Ajax, met begeleidend beeld materiaal. Gezelligheid kent geen tijd.

George Sweijen

Bob tijdens het interview met de Goede ouwe tijd

A.s. Zondag Bobby T-Shirt verkoop

A.s. Zondag tijdens de wedstrijd Ajax-Groningen is het mogelijk om een Bobby Haarms
T-Shirt aan te schaffen bij het VAK410 merchandise hok en het steunpunt bij Zuid 1.
Het T-Shirt kost je €12,50 en de opbrengst gaat direct naar de actie, waarvoor wij nog een paar duizend euro nodig hebben.
Vergeet dus zondag niet een t-shirt aan te schaffen of koop het t-shirt of de sjaal via de webshop (levertijd +- 1,5 week).

DEZE MAN VERDIENT EEN STANDBEELD!

Een gedicht…

Vandaag wederom een mooi gedicht, ooit te vinden op de roemruchte site van DeAjaxSter, vandaag hier te lezen.

Ode aan de Heer van De Meer

Aan de Middenweg, lang geleden
Werd een klein jongetje geboren
Hij had direct tot aan het heden
Aan Ajax zijn hart verloren

Het jongetje droomde in bed
Ooit in dat magische shirt te mogen spelen
Later had hij dan toch gered
Wat niet weggelegd was voor zo velen

Zijn spelerscarriere bleek heel kort
Daar in het stadion De Meer
Waar een ander dan steeds mort,
Kwam hij terug keer op keer

Later werd hij als assistent,
Teruggehaald door de Generaal,
Over heel Nederland bekend
Onder Kovacs, Cruijff en Van Gaal

Samen met Ajax, zijn club
Beleefde hij Gouden Tijden
Hij won cup na cup na cup
Ajax’ naam zou zich overal verspreiden.

Als er weer eentje geblesseerd was
Kon een speler zonder zijn gebreken
Pas dan weer terug naar het gras
Als hij niet onder Bobby was bezweken

Met al deze spelers kreeg hij een speciale band
Hij bracht ze weer terug, wat ze wisten
En gingen ze dan toch naar het buitenland
Dan was het hem die ze het meeste misten

Tijden veranderen, de jaren gaan toch tellen
Het lichaam raakt ooit eens versleten
Toch blijft zijn rood-wit hart altijd zwellen
Bobby Haarms, we zullen je nooit, nooit vergeten

Dennis Vak 428


Jouta wordt kunstenaar standbeeld Bob Haarms

Amsterdam, 25 maart 2010

Jouta wordt kunstenaar standbeeld Bob Haarms

AMSTERDAM – Hans Jouta is de kunstenaar die het standbeeld voor Bob Haarms gaat maken. Nadat er gesprekken zijn gevoerd met meerdere kunstenaars is de keuze gevallen op deze kunstenaar vanwege eerder werk dat hij heeft gemaakt, zijn voorstel en binding met Ajax.

De Friese Ajax-supporter Jouta stelt enthousiast in Ajax Life, “Het is toch onvoorstelbaar dat dit op mijn pad terecht komt!” De trotse kunstenaar, tevens seizoenkaarthouder van Ajax, kwam er na de wedstrijd Ajax – FC Utrecht achter dat het doek waar hij onder zat een oproep was voor een standbeeld voor Bob Haarms. Hij reageerde meteen via de website en kwam daardoor in contact met de werkgroep.

Er is nog steeds een aanzienlijk bedrag nodig om het beeld ook daadwerkelijk te realiseren. Ajax-fans die nog niet gestort hebben kunnen dit nog steeds doen via www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl. Daar worden onder andere nog exclusieve Bob Haarms-sjaals en t-shirts verkocht, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar het standbeeld gaat.